Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΥπΑΑΤ: Μέχρι το Μάρτιο η σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η απόφαση για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων υποστηρίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ενώ από την άλλη τις επιφυλάξεις τους για την ίδρυση αλλά και την ισομερή εκπροσώπησή τους σε αυτήν εκφράζουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.
«Η παρουσία μας στη συνάντηση ήταν διερευνητική», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΠΕΚ κ. Δημήτρης Καμπούρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι «ένα τέτοιο όργανο θα πρέπει να έχει ισομερή παρουσία των παραγωγικών κλάδων. Δεν μπορεί για παράδειγμα να συμμετέχουν σαράντα γαλακτοβιομηχανίες και δέκα εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Στη σύσκεψη οι γαλακτοπαραγωγοί ήταν μειοψηφία. Πρέπει να υπάρχει μια ισομερής παρουσία όλων των φορέων. Εγώ προσωπικά δεν έφυγα ενθουσιασμένος από τη συνάντηση. Πεποίθησή μου είναι ότι οι τιμές παραγωγού και η προστασία των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων διασφαλίζεται με αγώνες και με διεκδικήσεις».
«Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει Διεπαγγελματική δεν νομίζω να φταίει το κράτος», δήλωσε στον ΑγροΤύπο η υφυπουργός κ. Μιλένα Αποστολάκη, προσθέτοντας όμως ότι «η ίδρυσή της νομίζω ότι θα βοηθήσει στον εξαγωγικό προσανατολισμό του κλάδου και στη διασφάλιση της ελληνικότητας της φέτας». 
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, υπήρξε θετική ανταπόκριση από τη συνάντηση που είχε η αρμόδια Υφυπουργός κ. Μιλένα Αποστολάκη με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα (ΠΕΚ, ΣΕΚ, ΣΑΓΕ), τους εκπροσώπους των τυροκόμων και αυτούς της μεταποίησης, του ΣΕΒΓΑΠ και άλλων μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών. Οι εμπλεκόμενοι φορείς στον τομέα του γάλακτος δεσμεύτηκαν να καταθέσουν στο ΥΠΑΑΤ σχέδιο καταστατικού για τη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης μέχρι το Μάρτιο του 2011, προκειμένου το ΥΠΑΑΤ να προβεί στην απαιτούμενη έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση της διεπαγγελματικής οργάνωσης.
Στη διάρκεια της συνάντησης η κα Αποστολάκη γνωστοποίησε πως ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) θα πραγματοποιεί ισοζύγια τυρογάλακτος και θα εντατικοποιήσει του ελέγχους του, προκειμένου να παρακολουθεί τη διαχείριση και τη διακίνηση του ρυπογόνου αυτού αποβλήτου των τυροκομικών επιχειρήσεων και γαλακτοβιομηχανιών.
Θυμίζουμε την ίδρυση διεπαγγελματικής γάλακτος για πρώτη φορά είχε ανακοίνωσε τον Απρίλη του 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολούθησε την περασμένη Άνοιξη η Κ. Μπατζελή και τώρα την αναγγέλλει η Μ. Αποστολάκη.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Η κ. Αποστολάκη πρότεινε τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του κλάδου σε μια ισχυρή Διεπαγγελματική Οργάνωση σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση του κλάδου της γαλακτοκομίας και θα αποτελέσει κυρίαρχο μοχλό ανάπτυξης για τον κλάδο.
Η κ. Αποστολάκη πρότεινε τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του κλάδου σε μια ισχυρή Διεπαγγελματική Οργάνωση σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση του κλάδου της γαλακτοκομίας και θα αποτελέσει κυρίαρχο μοχλό ανάπτυξης για τον κλάδο.
Όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός, ο ΕΛΟΓΑΚ εφεξής διαθέτει τα εργαστήρια του Οργανισμού για τη διενέργεια ποιοτικών αναλύσεων κατά ζώο στα δείγματα τα οποία λαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος γενετικής βελτίωσης από τις ενώσεις των παραγωγών. Σε συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας η κ. Αποστολάκη ζήτησε από τις γαλακτοβιομηχανίες την ενεργοποίηση των ζωνών γάλακτος, με την εφαρμογή προγραμμάτων τεχνικής υποστήριξης προς τους παραγωγούς με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής τους.
Ανακοίνωσε επίσης ότι εφεξής ο ΕΛΟΓΑΚ τηρεί ισοζύγια τυρογάλακτος για να παρακολουθεί τη διακίνηση αυτού του ρυπογόνου αποβλήτου. Τόνισε ότι το θέμα της διαχείρισης των υποπροϊόντων του γάλακτος συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και ανακοίνωσε ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εντατικοποίηση των ελέγχων στις γαλακτοβιομηχανίες και τα τυροκομεία για την παρακολούθηση της διαχείρισης του τυρογάλακτος προκειμένου να εντοπιστούν οι παραβάτες και να επιβληθούν αυστηρότατες κυρώσεις.
Τέλος, η κ. Αποστολάκη επεσήμανε τη σημασία της τυποποίησης της διαδικασίας παραγωγής της φέτας, προκειμένου να θωρακιστεί το προϊόν απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό που του ασκείται από τα λευκά τυριά και ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής από εκπροσώπους των κλάδων που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση, οι οποίοι σε συνεργασία με στελέχη του ΥΠΑΑΤ θα εισηγηθούν διορθωτικές παρεμβάσεις στη διαδικασία παραγωγής της φέτας προκειμένου να κατοχυρωθεί η διαφανής και σύννομη παραγωγή του προϊόντος.
Σταύρος Παϊσιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου