Το τέλος στα τραπεζικά προνόμια μιας ιδιότυπης νομενκλατούρας, που διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από το γνωστό «τρίγωνο», κομματικό κράτος, συνεταιρισμοί και μεγαλοπαράγοντες, σηματοδοτεί η έναρξη των διαδικασιών πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 17 Ιουλίου. Η προοπτική πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας, 80 χρόνια περίπου μετά την ίδρυσή της από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, φαίνεται πως σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, με πρωταρχικό ζητούμενο τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής γεωργίας και την οριστική εγκατάλειψη του μοντέλου ρουσφετολογικής δανειοδότησης αγροτών και εκμεταλλεύσεων.
Τον οδηγό με όλες τις λεπτομέρειες και τα κρυφά κόστη για τους αγρότες που θέλουν να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά πάρκα παρουσιάζει η εφημερίδα του Σαββάτου μετά την έκδοση σε ΦΕΚ της πολύ-αναμενόμενης ΚΥΑ. Το σχετικό άρθρο της εφημερίδας προσπαθεί να ρίξει φως στο θέμα με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στα φ/β. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις και διεκδικήσεις από τους Νέους Αγρότες.
Πρόσθετες ενισχύσεις ύψους 240 εκατ. ευρώ για τις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις (βιολογική γεωργία, νιτρορρύπανση κ.λπ.) προβλέπει η αναθεωρημένη έκδοση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013. Όπως θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας του Σαββάτου, η εξοικονόμηση των πόρων έγινε από τα μεγάλα δημόσια έργα, που μεταφέρονται σε άλλους άξονες.
Δύο ταχύτητες εμφανίζει η αγορά του σιταριού στη χώρα μας, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα του Σαββάτου. Οι καιρικές συνθήκες έπληξαν σημαντικά την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα το ποιοτικό προϊόν να είναι λιγοστό. Ωστόσο, σύμφωνα με τους εμπόρους, το καλό σιτάρι πληρώνεται καλά και θα πληρωθεί ακόμα καλύτερα.
Ενημερωθείτε από την εφημερίδα Agrenda για τη φετινή εκκίνηση στο βιομηχανικό ροδάκινο. Με ελάχιστη ενδεικτική τιμή τα 20 λεπτά το κιλό για την κλάση α’ και τα 12 λεπτά το κιλό για την κλάση β’ και τον χυμό ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα να παραλαμβάνουν οι βιομηχανίες το προϊόν. Η εγχώρια βιομηχανία κομπόστας φαίνεται πως ψάχνει νέα διαπραγματευτική κατεύθυνση για την τιμή του ροδάκινου φέτος, στη βάση μιας συμφωνίας κυρίων που ορίζει ότι δεν θα πουληθούν ποσότητες με τιμές κάτω από τα 12 ευρώ το χαρτοκιβώτιο των 24 κουτιών.
Ακόμα, διαβάστε στην εφημερίδα του Σαββάτου όλες τις τελευταίες εξελίξεις με την περίοδο αναφοράς για τη βιομηχανική ντομάτα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda, με επικρατέστερη λύση τα έτη 2001-2007 στο γόρδιο δεσμό της περιόδου αναφοράς για την αποσυνδεδεμένη ενίσχυση στη βιομηχανική ντομάτα, προσπαθεί η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να συγκεράσει τους θερμόαιμους παραγωγούς της Φθιώτιδας και ό,τι επιβάλει η… λογική των αγροτικών ενισχύσεων.
Το παρουσίασε το Agronews, τώρα διαβάστε και στην Agrenda του Σαββάτου για τα 1,5 εκατ. δενδρύλλια ελιάς που διατέθηκαν δωρεάν στους ελαιοπαραγωγούς των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007, στα πλαίσια του προγράμματος «Νέοι Ελαιώνες» που χρηματοδοτήθηκε από τη Marfin Investment Group (MIG). Φιλοδοξία του προγράμματος, είναι η καταστροφή να αποτελέσει αφετηρία ανάπτυξης για τις πληγείσες περιοχές, μέσα από τη δραστηριοποίηση των ίδιων των αγροτών.
Την απάντηση στη διαφορά του «αγροτουρισμού» από τον «τουρισμό της υπαίθρου» προσπαθεί να παρουσιάσει σε ειδικό τετρασέλιδο φάκελο το φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφορεί το Σάββατο 17 Ιουλίου. Η θεμελιώδης διαφοροποίηση είναι το κατά πόσο συμμετέχει ο ιδιοκτήτης αγρότης ή όχι. Ο Αγροτουρισμός είναι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται από αγρότες στον χώρο τους. Ο Τουρισμός Υπαίθρου είναι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ύπαιθρο από οποιονδήποτε επιχειρηματία του τουρισμού. Αλήθεια, τι μπορεί να περιμένουν οι αγρότες.
apo Agronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου